Zonnepanelen

“Voor niets gaat de zon op”. En zo is het maar net. Laten we die zonnekracht (gezien we naar het zuiden gaan) dan omzetten in elektriciteit zodat we langer zelfstandig kunnen staan zonder in te leveren op energie! Er zijn vele verschillende soorten zonnepanelen, in grootte, vermogen en type. Nieuwe zonnepanelen ligt niet in mijn straatje dus heb ik gekeken wat er tweedehands beschikbaar is. Voor zonnepanelen heb je overigens een omvormer nodig, de zonnepanelen zelf hebben vaak een hoger voltage dan de accu’s. Ik heb een Victron MPPT 100/15. Dat wil zeggen, maximaal 100 volt en maximaal 15 Ampere. Met deze gegevens kun je er zonnepanelen bij gaan zoeken. Zonnepanelen werken het meest efficiënt op hogere voltages, dus meerdere panelen kunnen in serie geschakeld worden om hogere voltages te krijgen. Dan wel soort bij soort paneel. Ik mag alleen de 100 volt en 15 Ampere niet overschrijden.

Uiteraard moet je ook nog rekening houden met de ruimte op het dak. Er is nu een schoorsteen en 2 dakluiken, daartussen moet het passen. Gelukkig is het dak groot, dat moet lukken. Met bovenstaande eisen ben ik op het volgende uitgekomen:

160×99 cm per paneel, ik heb er twee. Wat doen die panelen dan?

30 volt (in serie dus 60, ruim onder de 100) en 8,11 Ampere. Dat keer twee is iets te hoog (ik mag max 15 Ampere hebben) maar ik ga er vanuit dat ze nooit maximaal leveren. Het is immers Wattpiek, het meeste wat er mogelijk is. Zonnepanelen zijn het best op 25°C, daarboven worden ze minder effectief. Op het moment dat de zon krachtig is, recht boven de panelen staat en dus het meeste op zou laten wekken, is de temperatuur zo hoog dat het maximale rendement niet gehaald wordt. De omvormer is daarnaast beveiligd dus dat levert geen problemen op. Nu moet dit nog op het dak. Dit wil ik graag zo laag mogelijk doen, minder luchtweerstand, minder hoogte in totaal en minder kans op takken en dergelijke. Maar als ik ze plat op het dak wil leggen zit ik met de kabels in de knoei. Dat eerst maar eens oplossen:

Dan komen ze netjes zo te liggen en lopen de kabels er onderdoor:

Hoe heb ik de panelen zelf aan het dak gezet? Omdat het dak schuim met een laagje epoxy is kun je er niet goed in schroeven. Ik heb dus aluminium, wit gelakte, hoekstrips gebruikt en die met montagekit aan het dak gelijmd. Een aantal schroefjes om het profiel goed aan te trekken. Verder met zelftappers in het zonnepaneel vastgezet, zo kan ik ze nog demonteren indien nodig. De dakdoorvoer moet nog, dat is een mooi camping klusje (weinig geluid en/of rotzooi). Het is in ieder geval wel duidelijk dat het niet meer om een laadbak gaat maar echt om een camper!

De panelen waren €50,-/stuk dus samen €100,-. Dit is opgenomen in het kostenoverzicht.

11 thoughts on “Zonnepanelen”

 1. Een tip voor de volgende keer: ga eens vragen aan je lokale elektricien die ook panelen legt of hij geen paneel op overschot heeft. Zo kocht ik 1 (nieuw) paneel van 170×100 van 375Wp voor €150.

 2. Ik wil niet negatief zijn, maar dit zijn wel echt oude panelen. Zulke grote panelen waren 10 jaar terug al vaak 300Wp en tegenwoordig al rond de 400Wp, ik vind 50 euro dan best prijzig.
  Met 5 mensen verbruik je meer stroom dan je denkt.
  Wat je kan doen is nog een Cyrix relais toevoegen zodat je huishoudaccus ook laden als je rijdt via je dynamo.

  1. Ik ben geen solar specialist, dus je kunt zult vast gelijk hebben. Wat ik wel weet ik dat er weinig aangeboden wordt en zéker niets goedkopers voor het zelfde Wattage. Ik heb maanden naar fatsoenlijke panelen gezocht. We gaan zeker ook laden via de dynamo!

  1. Wat ik aangaf in de post, beluchten is beter ja, daarmee gaat de temperatuur naar beneden en zullen ze effectiever zijn. Voor beluchting wil ik nog rondom in het frame gaten boren, hier was nu echter geen tijd voor. Vandaar dat ik ze met zelftappers heb gemonteerd, zo kunnen ze weer los.

 3. Het werkt niet zo dat het amperage verdubbelt in serie, dat blijft gelijk. Je zit dus op een max van 60volt 8ampere. Deze panelen zullen daar alleen niet snel meer aan komen, dus geen zorgen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.