Zijmarkering

Allereerst, de website is klaar met de upgrades. Een iets moderner jasje met dezelfde inhoud. De voorpagina is iets rustiger geworden, met tags & een fotogalerij. De foto’s in de galerij zijn de link naar de desbetreffende post.

De achterlampen zitten op de brandweerauto en zelfs de linker lamp is aangekomen. Die gaat er morgenavond op. Dan nu zijmarkering. Wat zegt de wet daarover?

Heel eerlijk zie ik nu pas, nu ik de post schrijf, dat de zijmarkering (dus lampen in plaats van reflectoren) alleen verplicht is na 1997… Goed, ze zitten er nu op, dus lekker laten gaan. En wat zijn dan de specifieke eisen?

Wederom een hoop tekst met weinig inhoud. Lekker bezig gaan! Jaren geleden heb ik eens een aantal zijmarkeringslichten meegenomen die op het werk weggegooid werden. “Dat komt nog wel eens van pas” dacht ik toen. Nu heb ik daadwerkelijk zijmarkeringslichten nodig. Hoe en waar gaan we die monteren?

Ik zat te twijfelen op de traanplaat of eronder (aan de dwarsbalken). Omdat ik nog vanalles onder de dwarsbalken wil hangen is op de traanplaat beter, dan zitten ze niet in de weg. Het achterste markeringslicht moet dus in de achterste meter van het voertuig zitten, de voorste mag niet meer dan 4 meter vanaf de voorkant zijn of vanaf het achterste markeringslicht. Uitgemeten en klaar om te boren:

Ik boor gaten voor de twee pennen van het zijmarkeringslicht en één groter gat voor de kabel (die ik 90° buig en ook direct door de traanplaat steek).

Dan de folie van het plakkertje af, kabel door het gat en aanduwen:

Zo makkelijk kan het zijn! Het aansluiten is wel aanzienlijk lastiger. Ik heb AMP schoentjes gebruik zodat de traanplaat er eventueel nog af kan zonder de kabel van de lampjes af te hoeven knippen. Maar er was niet veel ruimte voor! Grappig is dat er in de hele wetgeving niet omschreven wordt wanneer ze moeten branden… Ik neem aan dat ze met de “gewone” verlichting meegeschakeld moeten worden maar een sluitende wetgeving zou dit eigenlijk moeten vermelden. Ik zet ze bij de gewone verlichting op.

Eindresultaat:

Subtiel aanwezig. Verder is het onder de caravan nog erg rommelig. Eigenlijk zou je dit mooi dicht willen maken, maar op een praktische manier, zodat je iets doet met de ruimte. Iets als opbergkisten bijvoorbeeld:

Dat soort opbergkisten wil ik ook, dus ik de maten opgenomen van wat ik kwijt kan. Eigenlijk best veel, 2 kisten onder de cabine, daarachter nog één (dus voor de achteras) en achter de achteras nóg een kist. Totaal 3,80 meter aan opbergruimte! De andere kant wil ik wel ruimte houden voor de buitenkeuken, LPG tanks en extra brandstoftank. Goed, maar wat kost zoiets? Geen idee dus maar eens een offerte opvragen. Daar schrok ik wel van…

Tsja… dat word ‘m dus niet. Ik ga op zoek naar een betaalbaarder alternatief. Nu is er ook RVS aangeboden, andere materialen zijn goedkoper.

2 thoughts on “Zijmarkering”

  1. Kijkend naar de huidige metaalprijs zijn ze nog niet eens zo duur! misschien goedkoop zelfs. Is 1mm RVS niet al voldoende ook?

    1. 1mm RVS zou ook zeker voldoende zijn, maar dan zal in de totaalprijs niet heel veel uitmaken. Meer dan €1000.- uitgeven voor alleen de opbergkisten past niet in het budget. Overigens zeg ik niet dat de RVS kisten slecht geprijsd zijn, is alleen voor ons project te veel geld.

Comments are closed.