Zijdelingse afscherming

Allereerst: de site heeft een update gekregen, een nieuw jasje. Zelfde inhoud, ander uiterlijk. Er is nog werk aan de winkel, zo ben ik aan berichten tags aan het toewijzen, waarmee straks gerichter gezocht kan worden. Daarmee zal de hoofdpagina ook alleen de laatste 3 posts nog weergeven en niet meer allemaal (ondertussen 150!).

Zijdelingse afscherming; in de volksmond noemen we die dingen zijafscherming of fietsenvangers. Het gaat om de platen of balken die ervoor zorgen dat je niet snel onder het achterwiel kunt komen, omdat daar iets zit wat je weg duwt. Gezien het bouwjaar van de brandweerauto wist ik niet of het verplicht was. Dus, wat zegt de wet?

Jammer, wel verplicht dus. En wat zijn de eisen dan? Nou een hele hoop!

Er wordt hier een heleboel geschreven, maar slechts weinig vermeld. Voor de brandweerauto komt het in het kort neer op: het is verplicht en wat verplichte maatvoering. Daarnaast moet het deugdelijk zijn bevestigd en vormvast zijn. Om welk gedeelte gaat het bij de brandweerauto? Dit gedeelte:

Het voordeel van de brandweerwagen is dat er al een opstap (en slangenopslag) gemonteerd is. Die is precies goed als onderste “balk”. Er hoeft dus alleen nog iets hoger geplaatst te worden, rekening houdend met de afmetingen. Maar wat zou ik kunnen gebruiken om die vormvaste zijdelingse afscherming mee te maken…. Heb ik nog ergens stevige, lange balken liggen…? Ja natuurlijk!

De dissel van de caravan. Die is zéker sterk genoeg! Dus losgehaald en meegenomen. Uiteraard moest ik eerst ook nog de brandweerauto ophalen. Dus ik fiets naar de brandweerauto, rij ermee terug en bijna thuis denk ik, wat hoor ik toch voor raar geluid? De spiegel gaf uitsluitsel:

Zoals hier omschreven heb ik de stootbalk alleen gehecht en niet afgelast omdat mijn lasdraad bijna op was. De rechter kant dus schijnbaar nét niet goed genoeg gehecht… Snel even opgebonden om verder te kunnen:

En gezien het lasdraad binnen gekomen was heb ik direct de hele bumper afgelast. Die valt er zeker niet meer af! Terug naar de zijdelingse afscherming; Die moest dus op de brandweerauto komen. De balken waren lang genoeg om in één keer tussen de schotten te plaatsen, dus wilde ik ze op lengte slijpen, aan beide kanten dichtlassen met een plaatje en ze daarmee monteren.

Even uitmeten en alle afmetingen nog een keer nalopen of ‘t toch écht goed zit en vastzetten maar!

De zijdelingse afscherming valt zo precies onder de cabine. Zo heb je er geen last van tijdens het instappen. Is het mooi geworden? Nee! Was dat de bedoeling? Nee! Want dit is alleen voor de keuring. Ik wil hier opslagkisten hebben of LPG tanks of een extra diesel tank, maar geen dissel. Eerst wil ik echter de keuring rond hebben en hoe meer je er dan opschroeft hoe meer kans dat ze iets afkeuren. We komen aardig in de buurt qua keuring klaar zijn, ik denk alleen nog wat scherpe randen, de achterlichten en zijmarkering. Daar gaan we ons nu op richten.