Zakluifel

Wat is de huidige stand van zaken?

  • We hebben een datum geprikt om weg te gaan, dit moest wel. Niet alleen omdat je anders blijft uitstellen, maar ook omdat we het huis willen verhuren en daarvoor een datum moeten opgeven. De eerste reisdag wordt daarom de 15e van augustus. Dus nog 2 weken en 3 dagen… Dat komt wel héél dichtbij nu!
  • Het huis staat officieel te huur. Via onze makelaar. Weet je iemand die op zoek is naar een tijdelijke woning op de grens van Zuid-Holland/Zeeland? Stuur de volgende links dan door om ons te helpen het huis te verhuren! Instagram of Facebook.
  • Kleinere zaken, de CV ketel heeft z’n beurt gehad, de schutting (stormschade) is gerepareerd, de schoorsteenveger is doorgezet naar januari en de auto van Anne staat nu bij de APK.
  • Over de auto van Anne gesproken; we hebben besloten dat deze thuis blijft. Er zitten veel voordelen aan om de auto mee te nemen, maar ook veel nadelen. De nadelen lijken ons groter dan de voordelen, ook omdat we ons afvragen hoeveel we de auto gaan gebruiken. Er moet dus nog een plekje gezocht worden waar we de auto kunnen laten tijdens de reis. Omdat er geen auto meer meegaat hebben we wel een ander vervoersmiddel nodig. We hebben alles besproken, quads, offroadauto’s, fietsen, brommers, tuktuks, etc. Het komt er op neer dat je óf een aanhanger nodig hebt om het te vervoeren óf je er niet altijd veel aan hebt (onze stadsfietsen in een offroad bergzaam gebied bijvoorbeeld). Hier denken we nog even over na.
  • We gaan alleen de hoognodige zaken nog doen in het expeditievoertuig voordat we weggaan, de rest doen we onderweg. Wat er hoognodig is heeft verschillende criteria. Bijvoorbeeld; als dingen héél veel ruimte innemen, of moeilijk mee te nemen zijn zonder dat het gemonteerd is doen we het nu. Bijvoorbeeld een luifel van ruim 4 meter lang.

Want we gaan naar het zuiden, naar de zon. Daar zijn hoge temperaturen en wil je graag in de schaduw zitten. Via marktplaats dus een tijdje opzoek geweest naar een luifel en uiteindelijk in de buurt gevonden. Als gezinstripje er naar toe en meenemen, uitladen samen met Jasper:

Vervolgens moest dat ding nét boven de deur komen, over de gehele lengte. Dit is een luifel van een caravan, met een pees. Deze pees moet dus ergens ingeschoven kunnen worden. Maar waar schuif je dat in bij een laadbak? Gelukkig heb ik nog wat profielen van de caravan bewaard (wilde ik al weggooien paar paste niet meer in de aanhanger):

Voordat ik de rails over de hele lengte, met veel schroeven, vastzet eerst even 3 teststukjes monteren om daar de luifel “proef te hangen”:

Dan de luifel erin, dat viel nog niet mee in m’n eentje, maar met een spanband als extra set handen toch gelukt:

Dat hangt prima! Zo moet die zijn. Dus elke 20cm een streepje op de juiste hoogte gezet zodat ik daar de (behoorlijk kromme) profielen recht op kan monteren. Ik wilde de luifel er niet weer helemaal uit halen, zo makkelijk ging dat niet. Dus eerst opschuiven, dan een stuk profiel monteren en dan omdraaien:

En vervolgens, eindresultaat:

Ja ja, het gaat er steeds meer uitzien als een camper. Deze luifel is iets langer dan de laadbak. Dat heeft als nadeel dat die voor én achter iets uitsteekt. Voor:

Hier kunnen gemakkelijk takken achter blijven hangen tijdens het offroad rijden. Ik zit er dus aan te denken hier nog een kapje voor te maken. Heeft nu even geen prioriteit, in het ergste geval schuift de luifel, in de rails, een stukje naar achteren. En de achterkant:

Heeft dus als nadeel dat de achterdeur niet meer helemaal open kan. Dit is niet erg, de deur kan nog 180° open, dus niet zichtbaar van binnen uit. Als de luifel uitgeklapt is kan de deur daar toch al niet komen. Hierdoor is echter de deurhouder ook niet meer nuttig voor deze achterdeur en zal ik iets anders moeten maken. De deurhouder kan echter uitstekend gebruikt worden voor de caravandeur! Laten we die eens loshalen:

Een robuust uitgevoerd stuk staal met een veer erin. Je trekt de hendel eruit, draait ‘m boven de deur en laat ‘m de deur aandrukken tegen de wand van de laadbak. Zo:

Nu waait de deur niet steeds meer dicht én kun je je hoofd niet meer stoten als die open staat. Maar goed, we hadden het over de luifel. Uitgeklapt ziet dat er zo uit:

De stokken van de luifel staan nu op de hoogste stand (iets meer dan 2 meter). In hoeverre dit daadwerkelijk schaduw gaat geven is de vraag, vooral als de zon laag staat. Deze luifel heeft €75,- gekost, opgenomen in het kostenoverzicht. We gaan het zien. Ondertussen kijken we nog voor een 2e luifel, de huidige luifel heeft namelijk een mogelijkheid om nog een pees aan te monteren. Zo zou er nog een 2e luifel aan de voorkant bij kunnen. We gaan lekker verder en tellen ondertussen de dagen af!