Voorbereiding caravan plaatsen

Het is eindelijk zover, de caravan kan op de brandweerwagen. Niet direct nu, maar wel deze week! Eerst moesten er nog wat voorbereidingen betroffen worden. Zo wilde ik graag weten wat de brandweerauto zonder opbouw weegt. Voordat ik naar de weegbrug kon eerst even al het oud ijzer uit de cabine (het achterste gedeelte). Maar de band van de kruiwagen was weer leeg… is dat erg? Nee, nu kan ik zelf banden pompen:

Nadat al het oud ijzer een plekje had gevonden in de achtertuin konden we naar de weegbrug:

Wat schatten jullie? Zoals die er nu bijstond was die precies 6000Kg! De gewichtsverdeling overigens niet goed (ik heb ook alleen de achteras nog even gewogen), 3920Kg op de vooras en 2080Kg op de achteras. Gelukkig komt er nog wel wat gewicht op de achteras te zitten, dat trekt ‘t weer een beetje recht.

Dan de caravan voorbereiden. De 4 steunen op de hoeken moesten eraf, samen met de disselbak en het reservewiel:

Alles ging redelijk goed los, daar houden we van! Vervolgens moest die naar een andere locatie want hier kon ik ‘m niet op de brandweerauto krijgen.

Hoe ga je hem dan op de brandweerauto krijgen? Die vraag heb ik mijzelf vaak gesteld. In eerste instantie dacht ik aan een (bovenloop) kraan met hijsstroppen, maar ik bedacht me later dat je geen goede plek hebt om de caravan aan op te tillen. Als je de banden er omheen doet, heb je kans dat de onderste hoeken te zwaar belast worden en er schade ontstaat.

Dan liever met een heftruck. Maar de lepels van de heftruck blijven dan altijd tussen het chassis van de caravan en het hulpframe van de brandweerauto inzitten… Omdat het chassis van de caravan breder is dat die van de brandweerauto zouden twee heftrucks ideaal zijn. Zo kun je van beide kanten de caravan pakken, optillen, brandweerauto eronder rijden en vervolgens weer laten zakken, zónder dat de lepels er tussen zitten!

De zoon van onze buren heeft een boerderij in de buurt, mét twee heftrucks. Dat was dus geregeld. De caravan dus, voor de laatste keer, op zijn eigen wielen vervoerd:

En EINDELIJK is dan ook de caravan van de parkeerplaats af. Weer een puntje minder waar mensen zich aan kunnen ergeren! Vervolgens de caravan, met de twee heftrucks, op getild en de as en dissel er ook onderuit:

Dan nog de dissel verwijderen en dan kan de brandweerauto eronder! Maar dát vertel ik jullie de volgende keer…

1 thought on “Voorbereiding caravan plaatsen”

Comments are closed.