Verwarming

Niet dat we direct verwarming nodig hebben, we gaan naar het zuiden van Europa en vertrekken in de zomer, maar er kunnen wel koude(re) nachten zijn, zeker op de terugweg. Nu hebben we nog helemaal geen verwarming in de laadbak. Dat heeft ook geen prioriteit, maar ik wil de verwarming onder de douchebak leggen en wil nu met de douche gaan beginnen. De douche wordt namelijk ook de wc en het is wel handig een wc te hebben als we op reis gaan. Daarvoor moet ik dus eerst de verwarming aansluiten. Als verwarming gebruiken we de diesel heater die in de cabine van de brandweerauto is ingebouwd als standkachel. Deze kachel had 2 uitgangen, één naar het voorste gedeelte van de cabine en één naar het achterste gedeelte. Die van het achterste gedeelte is niet meer nodig, de opslag hoeft niet verwarmd te zijn. Dus trekken we die door naar de laadbak. Waarmee doen we dat? Gelukkig hadden we nog heel wat verwarmingsslangen uit de caravan liggen:

Daar kunnen wij wel wat mee! De slang van de cabine ligt al buitenom, die kunnen we dus gemakkelijk losmaken en verlengen:

De verwarmingsbuis van de caravan schuift precies over die van de brandweerauto. Aluminium tape erover en klaar! Met een aantal originele beugels vastgezet zodat er niets meer me gebeurd. Een kleine kanttekening; een vrachtwagen heeft een andere bouw dan een auto. Als er iets met de motor van de auto aan de hand is open je de motorkap en kun je overal (in meerdere of mindere mate) bij komen. Bij de vrachtwagen is dat anders. Als je écht ergens bij moet, moet de cabine gekanteld worden:

De brandweerwagen heeft wel een serviceluik maar het kan zijn dat toch de cabine gekanteld moet worden. Anders dan bij standaard vrachtwagens heeft onze brandweerauto geen eigen systeem om de cabine te kantelen, er moet dus een kraan bij komen. Ik heb nu de buis van de verwarming vastgezet aan de onderkant van de cabine. Dat betekend dat áls de cabine gekanteld gaat worden, deze buis stuk getrokken wordt. Ik moet dus een lijstje maken met welke dingen ik aan de cabine vastzet zodat die eerst los moeten voordat ik de cabine ga kantelen.

In de laadbak moet de doorgang precies onder de douchebak uitkomen. Binnen- en buitenkant geïnspecteerd en afgetekend:

Niet alleen de verwarming moet klaargemaakt worden voordat de douchebak erin kan, er moeten ook waterleidingen onder. voor de douche en de schoon watertank. Welke douche? Deze:

De mengkraan kan ik nog niet aansluiten, ik mis nog de doorvoeren voor door het meubelpaneel. De slangen van de douche konden al wel vast. Dit zit dus achter de douchewand, in het stapelbed:

De andere twee slangen op de grond zijn de vul aansluiting en de slang van de tank naar de waterpomp. Terug naar de doucheruimte, hierin hebben we ondertussen 4 slangen liggen én de verwarming:

Het Y-stuk is voor later, daar heb ik nu geen tijd voor. Hier wil ik graag een dunnere slang op aansluiten met elke 10 cm een gaatje erin. Dat is een soort ringverwarming waarmee je een heel vlak evenredig verwarmd. Deze zat achter de rugleuningen van de zithoek van de caravan. Nu wil ik ‘m, verticaal, in het stapelbed monteren. Zo wordt de ruimte van de kinderen een beetje extra verwarmd (omdat hier slecht luchtcirculatie mogelijk is). Nogmaals, dit heeft nu geen prioriteit en doen we dus later. Nu is die afgedopt.

Zo is de doucheruimte nu, je ziet ook nog een stroomkabel lopen. Dit is voor verlichting in de het stapelbed en eventueel nog USB aansluitingen om iets te kunnen laden of om een kleine USB ventilator aan te sluiten. Alles onder de douchebak is er nu, behalve de afvoer van de douchebak zelf. Hierover later meer. We hebben nu nog 2 weken voordat we vertrekken. Daarvan ga ik nog één week met het expeditievoertuig bezig en de laatste week zal bestaan uit inruimen van het expeditievoertuig, opruimen en leegruimen van het huis en daar de laatste klusjes doen. Ik loop echter behoorlijk achter met de blog, omdat ik er nu volle dagen aan kan werken gebeurd er veel. Dit gebruik ik om toch (bijna) elke dag te kunnen blijven posten, ook als ik even niets klus of zelfs de eerste dagen van de reis. Het kan dus zijn dat je ineens een foto ziet met dingen die “er toch nog niet opzaten”? Dat behandel ik dan later nog.

Leave a Comment

Your email address will not be published.