Uitrusting vrachtauto

Een lekke band. Natuurlijk nét in die vervelende onoverzichtelijke bocht. “Schat, zet jij de gevarendriehoek even neer”? Oh ja, die hebben we dus niet bij ons. En die veiligheidshesjes, waren die nou alleen in Duitsland of juist in Frankrijk verplicht? En dan alleen voor de bestuurder of voor elke inzittende? Zijn de regels voor vrachtauto’s gelijk als voor personenauto’s?

Als je op reis gaat in verschillende landen is een goede voorbereiding wel fijn. Wat is in welk land verplicht? Hier heb ik me een beetje in verdiept om niet in het Pools of Portugees een discussie met een lokale politieagent aan te hoeven gaan.

Wellicht is het handig om te beginnen met wat níet mag. Die lijst is namelijk wat korter.

  • In heel Europa is het hebben en gebruiken van radardetectieapparatuur verboden (die hebben we toch niet en te hard rijden met het expeditie voertuig valt ook niet mee)
  • In één land van Europa zijn sneeuwkettingen verboden, Nederland. Duidelijk, heb je hier ook nooit nodig.
  • In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is gebruik én bezit van navigatieapparatuur en/of navigatiesoftware met flitsmeldingen en flitsinformatie verboden. Dat is wel een lelijke, in Frankrijk geven ze bijvoorbeeld tot €1500.- boete! Realistisch gezien, we zijn talloze keren door deze landen gereden met de “gewone” navigatie zonder problemen. De pakkans is natuurlijk nihil en wederom, te hard rijden met het expeditie voertuig is niet waar een agent direct aan zal denken als we aangehouden worden.

Vervolgens wat er wél moet:

  • In verreweg de meeste landen van Europa is een veiligheidshesje voor de bestuurder verplicht. In veel landen ook voor de rest van de inzittenden, er moeten er dus 5 in het expeditie voertuig komen
  • Een gevarendriehoek is in bijna elk Europees land verplicht, hoe veel (soms 2!) en op welke afstand van het voertuig verschilt wel. Maar zal een agent je echt een boete geven als je (op de gok!) de gevarendriehoek 5 meter te ver naar voor of achter heb geplaatst?
  • In sommige landen is een EHBO-uitrusting verplicht. Lijkt ons een goed idee, papa is namelijk nogal lomp en heeft wel eens een pleistertje nodig… Zowel in de brandweerwagen als in het woongedeelte komt een EHBO set.
  • Brandblussers zijn ook in sommige landen verplicht. Gezien ik ooit een luchtgekoelde hobbyauto heb gehad (die erom bekend staan te willen branden) hebben we nog een aantal kleine brandblussers liggen. Er gaan er zeker een stuk of 4 mee. Voor een ADR (gevaarlijke stoffen) vrachtauto wordt er ook naar de keuring gekeken van de brandblusser, of dit bij auto’s ook het geval is blijft even onduidelijk.
  • Dat zijn eigenlijk de Europese regels, alleen Frankrijk had nog een afwijkende, er dienen minimaal 2 alcoholtesters aanwezig te zijn in elk voertuig. Blijkt alleen dat ze dit vanaf half 2020 toch weer hebben ingetrokken.

Deze regels zijn goed te doen. Bovenstaande regels zijn alleen voor personenauto’s en niet voor vrachtauto’s… En voor vrachtauto’s, op ADR na, zijn er geen regels te vinden. We gaan er maar even vanuit dat we hiermee aan de veilige kant zitten, zó vaak is er ook weer geen politiecontrole!