Bij de aanschaf van de laadbak gaf ik al aan dat één van de tophoeken kapot was. Nu werd het echt tijd om hier iets aan te gaan doen, het zou zonde zijn het interieur te beschadigen met water omdat er nog een lek is. Nu staat de hoek er zo bij:

Ik heb even gekeken op internet, maar kan zo niets vinden wat hierop lijkt. Ik heb een merk (en type) van de laadbak nodig. Dus laten we die eerst opzoeken. Op de rechter voorhoek zag ik dit:

Daar moet toch wel een typeplaatje/-sticker onder zitten! Eerst maar beginnen met de kleine. De blauwe folie is erg oud en wil er bijna niet af. Stukjes van een paar millimeter per keer. Maar uiteindelijk heb ik ‘m kaal:

Dat hielp. Een sticker die voorschrijft dat je, in de eerste 6 weken na uitlevering, geen stoomreiniger mag gebruiken. De grote sticker ook maar dan. Dat duurde zeker 15 minuten om die eraf te krijgen, maar daar kreeg ik ook meer voor terug:

Een Merk (Saxas) en type. Zelfs een bouwjaar (7/2009). De bak is nu dus precies 13 jaar oud. Saxas blijkt een meerdere personen tellende onderdelenafdeling te hebben, dus die zijn direct aangeschreven. We wachten het even af!
Nu we steeds meer mooie dingen in de laadbak hebben is het niet verkeerd deze af te kunnen sluiten. Helaas kwam er geen slotje meer in de vergrendeling van de laadbak:

Dus alles opgemeten en een slotje besteld:

Prachtig! Hij kan er alleen niet mee op slot… Ik begreep niet zo goed hoe het slotsysteem werkte (ik dacht dat het haakje achter de slotplaat op de deur moest vallen in plaats van achter het lipje op de ontgrendelknop) waardoor het slot nu 5mm te lang is…

Voor nu geen zorgen, met een oude afbraamschijf van 5mm dik werkt het slot wel:

We zullen een korter slotje bestellen voor de laadbak. Dit slotje kan ik nog wel gebruiken voor de tankdop, daar zit namelijk helemaal geen slot op. In deze tijden ondenkbaar natuurlijk. De kosten van het slotje zijn opgenomen in het kostenoverzicht.
Verder nog iets over zelfredzaamheid. Omdat wij graag buiten de gebaande paden op vakantie willen kunnen is het fijn om jezelf een beetje te kunnen redden. De ultieme voorbereiding is natuurlijk alles dubbel uitgevoerd. Zo heb je altijd een backup. Dat is echter niet haalbaar qua kosten, ruimte en tijd om in te bouwen. De belangrijkste zaken zijn echter wel handig. Zo wil ik de brandweerauto ook kunnen starten op de huishoudaccu’s. Een ander belangrijk punt is het luchtsysteem van de brandweerauto. Zonder luchtdruk (opgebouwd door de compressor) wil de brandweerauto niet rijden, de remmen blijven namelijk geactiveerd. Indien dus de compressor stuk gaat, of zelfs maar de snaar breekt, is de vrachtauto niet meer te verrijden.
Stel dat je nou net aan dat meertje staat tussen twee bergen in waar je via een grindpad van anderhalve kilometer moet komen, dan wordt de reparatie érg lastig. Daarom wil ik ook een externe compressor mee hebben. Deze compressor kan dan ook direct gebruikt worden om de banden van de brandweerauto op te pompen, want het bandenpompsysteem op de compressor van de vrachtauto werkt mij toch te langzaam. We gaan onderzoeken welke compressor we het beste kunnen kopen.
stel me nu toch de vraag
Stel dat je nou net aan dat meertje staat tussen twee bergen in waar je via een grindpad van anderhalve kilometer moet komen
ook het onverhard rijden met de aanhanger, of gaan jullie een plaats zoeken om hem tijdelijk ergens te zetten en de regio verkennen met de vrachtwagen alleen?
ga je daar dan inrijden met de vrachtwagen + aanhanger met auto?
Goede vraag! We hebben deze aanhanger uitgezocht omdat dit het meest geschikt is om “offroad” mee te rijden. Indien we de aanhanger ergens neer zouden zetten zou het ook een “gewone” autotrailer kunnen zijn. De bedoeling is dus inderdaad om mét de aanhanger achter de brandweerauto het grindpad in te rijden. We zijn ons ervan bewust dat dit risico’s met zich meebrengt (hoe houdt de aanhanger zich met Anne’s auto erop, sneller vastzitten, wat als je terugzakt bij een stijging, etc.). Ons reisdoel is echter niet: de auto ergens neerzetten en de omgeving verkennen met de brandweerauto, maar de mooie plekjes opzoeken met de combinatie en (als de auto het trekt) kunnen we de auto gebruiken om boodschapjes te halen of dagjes weg te doen. Dit is hoe wij het idealiter voor ons zien. Het kan natuurlijk zo zijn dat we dit plan gaan aanpassen na ervaringen. Dit zal ik dan zeker laten weten!
Veel mensen, waaronder ikzelf, willen toc een compleet reservewiel en dan schiet zo’n compressor over.
Begrijp mij niet verkeerd, de compressor is niet als vervanging voor het reservewiel! Er gaat in ieder geval één reservewiel mee, wellicht zelfs 2 (als ik daar ergens ruimte voor kan vinden). De compressor is als noodoplossing voor de compressor van het luchtsysteem én om banden te kunnen oppompen nadat ik ze leeg heb laten lopen om meer grip tijdens het offroad rijden te hebben.
Een compressor om je banden op te pompen, en die je ook kunt gebruiken voor de ontluchting van de remmen, wordt bij veel nieuwe auto’s geleverd ipv een reservewiel. Waarschijnlijk heeft elke dealer er voor een paar centen eentje voor je liggen, die neemt ook nog vrijwel geen ruimte in.
Ik heb zelf ook al jaren één in de camper liggen.
Klopt, echter is dit vaak een 12V compressor met zéér geringe luchtopbrengst. Daarnaast gaan deze vaak maar tot een bar of 5, terwijl ik de vrachtwagen banden toch wel graag op 8 of 9 bar wil hebben (maximale druk van de band is 13 bar!).