Toiletruimte

Nu de douchebak ingebouwd is kunnen we verder met de gecombineerde douche/wc ruimte. Een toilet hadden we al, die kan relatief snel aangesloten worden. De plaat (ook een meubelpaneel om ‘m waterdicht te hebben voor het douchen) waarop het toilet komt te staan moest nét boven de douchebak uitkomen. Als er tijdens het douchen dan water op deze plaat loopt, zal dit terugstromen de douchebak in. Om deze hoogte te bereiken moest ook hiervoor een frame gemaakt worden met latjes:

Aan de achterkant liggen er twee latjes op elkaar, aan de voorkant steunen de dwarslatjes op de bestaande latjes van de douchebak. Prima! Dan de plaat op maat zagen en erin leggen:

Ja, ziet er direct strak uit! De twee beugels zijn de montage beugels van het composttoilet. Er zitten nu alleen twee lange schroeven in, die door het meubelpaneel heen gaan de latjes in. Zo zit de plaat zelf ook direct vast, zonder extra zichtbare schroeven te hebben, die ook nog eens niet waterdicht zijn. Terwijl ik aan het klussen ben denk ik altijd verder na over het project. Ineens schiet het me te binnen dat er nog accukabels getrokken moeten worden van de vrachtwagenaccu’s naar de huishoudaccu’s. En die kabels moeten onder het toilet doorlopen! Snel dus de plaat weer weggehaald, uitgemeten, gaten geboord en eerst deze kabels even gelegd:

Daarvoor moest ook het onderste latje achter weg, daar moesten juist de kabels lopen. En daarvoor moesten de dwarslatjes ook weg, anders kreeg ik het lange latje er niet uit. Daarmee, samen met het leggen van de kabels, is een snel klusje toch niet zo snel meer… Nu de plaat er toch uit was kon ik direct het stroomkabeltje voor het toilet monteren. Stroomkabeltje? Het was toch een composttoilet? Zeker, maar die heeft een klein, 12 volt, ventilatortje om te zorgen dat de compostbak snel zijn vocht af kan voeren. Het vocht in de ontlasting zorgt immers voor de geur en díe willen we juist vermijden.

Ook de beugels goed vastgezet en zo zijn we klaar om het toilet te monteren:

Ziet er deftig uit! De laatste stap is om de slang aan te sluiten die de lucht uit de compostbak naar buiten afvoert. Eerst een gat boren in de buitenmuur, en vervolgens de montageflens monteren. Uiteraard met een beetje kit zodat die goed afsluit:

Vervolgens de slang op maat maken en monteren:

En hoe bevalt dat composttoilet nou? Thuis had ik, vanwege de website, het toilet al meerdere keren gebruikt. Zonder ventilator want die kon ik nergens aansluiten. Dat ging goed. Weinig reuk en de reuk die er was rook echt naar natte bosgrond, niets smerigs ofzo. Omdat er nog geen stroom in het expeditievoertuig is kon ik ook hier de ventilator niet aansluiten. De eerste week maakte dat weinig uit, we bleven bosgrond ruiken, ondanks dat hoge temperaturen. De tweede week begon het wel echt als een toilet te ruiken en werd het langzamerhand smerig. Denk je ook in dat het toilet door 3 personen (de jongste twee gebruiken het toilet nog niet) full-time gebruikt wordt. Als we op een camping staan maken we (gedeeltelijk) gebruik van dat sanitair, maar op een camperplaats ben je op je eigen sanitair aangewezen, zo ook tijdens het rijden.

Omdat het aanleggen van stroom niet zomaar gedaan is heb ik even een tussenoplossing bedacht. Mijn accuboormachine heeft een accu van 14.4 volt. De meeste 12 volt systemen draaien ook op 14 volt. Ik heb dus één van mijn boormachine accu’s als stroomvoorziening voor de ventilator gebruikt.

Ik kan er precies 24 uur mee doen, dan is de accu leeg. Gezien ik twee accu’s heb, en eigenlijk altijd elke 48 uur (elke 2e dag) wel ergens sta met stroom draait de ventilator nu constant. En dat scheelt enorm! Er is niets van stank meer te bekennen. Binnen dan, als je nu langs het afvoergat loopt aan de buitenkant ruik je wel eens een vlaag toilet. Hier zou een geurfilter tussen kunnen, maar op dit moment is dat niet noodzakelijk. Het is nog niet storend. De gecombineerde douche/toilet ruimte begint er in ieder geval goed uit te zien. Alleen een deur zou nog fijn zijn… Kosten van de meubelpanelen voor het toilet: €28,48. Opgenomen in het kostenoverzicht.

Leave a Comment

Your email address will not be published.