Roadtrip

De brandweerauto is weer leeg. Ongeveer zoals 2 maanden geleden:

Niet fijn maar toch ook wel, ik heb zelf ook vaak bedenkingen gehad bij de caravan. Nu gaan we verder. We hebben het eerder gehad over een laadbak. En ondertussen hebben we een afspraak bij de verkoper van deze bak:

Dat betekend dat we er ook heen moeten. Dichtbij? Nee, uiteraard aan de andere kant van het land, Hoogeveen. Dat is 225km rijden. Uiteraard gaat dat alleen met de brandweerauto want ik heb geen aanhanger waar die fatsoenlijk op kan (deze aanhanger heeft namelijk geen goede banden, scheuren tot in het canvas). Daarnaast is het erg lastig voor mij om de laadbak van een aanhanger op de brandweerauto te krijgen. De verkoper heeft een heftruck en wilde ‘m er graag voor me opzetten.

Er zit dus een roadtrip aan te komen. Omdat het ver rijden is (lees: het duurt lang met de brandweerauto) gaan we als gezin en blijven we in Groningen slapen, bij opa. Totaal dus ruim 550km. Ook direct een mooie gelegenheid om, zonder opbouw en met de grotere wielen, het verbruik te meten. Eerst wat voorbereidingen: Ik heb al tijden de originele banden van de brandweerauto te koop staan. Eindelijk hebben we nu een geïnteresseerde. Hij woont 30km van Hoogeveen af, dus heb ik voorgesteld dat hij ze daar ophaalt, scheelt ‘m aanzienlijk rijden. Wel moest ik dus eerst, zonder heftruck, in mijn eentje, de 7 banden achterop het hulpframe krijgen…

Dat viel niet echt mee, maar is wel gelukt. Uiteindelijk lag het er zo op:

Daar aangekomen kwamen de geïnteresseerden kijken en zagen binnen 20 seconden dat het om velgen ging met 8 gaten en niet met 10. Zij hadden 10 gaten nodig, dus ging de koop niet door… “Maar ze wilden me wel helpen de banden weer op de vrachtauto te leggen”. Erg joviaal, gezien er een heftruck aanwezig was.

Maar we waren nog over de reis bezig. Zonder laadbak, met wielen achterop en 5 personen in de cabine. We tanken ‘m vol en gaan met goede moed op weg. Wat valt er op? Dat Jasper bijna moet schreeuwen om zich verstaanbaar te maken en Louise, iets minder luid van zichzelf, niet te verstaan is. Verder gaat het gaspedaal nog steeds enorm zwaar, maar hebben we een geschikte cruisecontrol gevonden:

Het cola blikje past precies tussen het gaspedaal en de handrem! En dan ook nog zo dat er 70km/h op de teller staat. Dat is de kruissnelheid waarmee ik het brandstofverbruik wilde testen. Door de iets grotere banden dan origineel is 70km/h op de teller 75km/h op GPS. Het is langzaam maar wel te doen. Het duurde wel LANG voordat we ergens waren! Over de 225km rijden hebben we 3.5 uur gedaan… En wat was het brandstofverbruik dan? 1 op 4.78! Dat is perfect, bijna 1 op 5! Maar, wel zonder opbouw erop. Ik ben benieuwd wat het brandstofverbruik is op de terugweg!

2 thoughts on “Roadtrip”

  1. Dus met dat tripje van 550km ben je al meer dan 200 euro aan brandstof kwijt… wordt dat geen probleem voor de grote reis straks?

    1. Klopt, de brandstofkosten zijn enorom hoog. Echter, we wisten vooraf dat deze brandweerauto niet zuinig zou zijn. €1,50 of €2,00 de liter maakt dan ook niet meer echt het verschil. Dus nee, dit is geen probleem voor de reis, dit zijn ingecalculeerde kosten. Jammer is het wel, toch soort van zonde geld.

Comments are closed.