Orthomoleculaire voeding

Nee Jan, geen margarine kopen! Wij eten tegenwoordig roomboter! Roomboter, in 2022? Dat is toch heel vet en daarmee ongezond? Maanden geleden (hier) heb ik het al eens kort gehad over Annes studie, orthomoleculaire voeding. Ik heb toen gezegd dat er later meer over komt, nu is het zover. Anne is ondertussen gestopt met werken en past nu thuis op de kinderen. Echter is dat niet haar enige bezigheid (al kun je je prima een hele dag vermaken met 3 kleine kinderen en het huishouden!), ze is ook bezig met haar studie.

Ondanks dat ik de studie niet doe zal ik proberen zo goed mogelijk uit te leggen wat dit inhoudt.

Bij orthomoleculaire voeding kijk je naar je voeding in de breedste zin van het woord. Het is echter geen dieet, want bij een dieet krijg je voorgeschreven wat wel of juist niet moet eten. Dit heeft dan te maken, afhankelijk van het dieet, met eiwitten, calorieën of vetten. Bij orthomoleculaire voeding kijk je verder, namelijk meer als chemicus. Zo kun je bijvoorbeeld voedingsstoffen laten samenwerken om éxtra goed voor je lichaam te zijn of kun je voorkomen de goede werking van één soort voedsel op te heffen door het te combineren met iets anders. Klinkt wazig? Voor mij is het dat soms ook. Maar voor Anne niet, Anne snapt precies wat je waarmee kunt combineren en vooral hoe je hiermee kwaaltjes of klachten kunt voorkomen.

Zo had ik vaak last van m’n buik. Gewoon nét niet lekker, alsof je te veel gegeten hebt met wat krampen. Na 2 tips van Anne heb ik hier nagenoeg nooit meer last van! Anne heeft ondertussen haar studie helemaal afgerond en was zo enthousiast dat ze ook de vervolgcursus “orthomoleculaire voeding voor kinderen” & “suppletie” heeft afgerond en nu bezig is met “kruidengeneeskunde”!

Daarnaast heeft ze ook nog een website opgezet, om anderen te kunnen helpen. Uiteraard past dit ook in het plan om straks op reis online geld te kunnen verdienen. Neem eens een kijkje, de website heet toepasselijk www.degezonderugzak.nl.

Hier heb ik het al eens gehad over banden oppompen met de compressor van de brandweerauto. Dit is handig al je een lekke band hebt, de bandenspanning gewoon te laag is, je na het offroadrijden met lage bandenspanning de banden weer op wilt pompen, óf als je de opblaaskrokodil van de kinderen wilt opblazen zonder duizelig te worden. Hoe gaat dit dan in zijn werk?

Hierboven zie je het schematisch. De compressor (2) zuigt lucht aan via de luchtfilter (1). Die pompt het vervolgens naar luchtdroger (om water eruit te halen) en een vierkringventiel (3) om de lucht te verdelen. Vervolgens wordt het opgeslagen in één (of meestal meerdere) luchttank(s) (4). Eventueel is er ook nog een aansluiting voor een luchtgeremde aanhanger (5). Het vierkring ventiel regelt, met nog meer regelkleppen, dat de juiste luchtdruk naar de remmen gaat.

Op het luchtsysteem zit vaak een testaansluiting:

Hierop kun je het luchtsysteem extern vullen indien nodig, óf je kunt er lucht uithalen (afhankelijk van welke aansluiting je neemt). Hier wil ik dus ook lucht vandaan pakken. Bij elke vrachtwagen zit de aansluiting op een andere plek, bij onze brandweerwagen zijn er twee:

Nummer 1 is waarschijnlijk erg slecht bereikbaar als de caravan en boxen aan de zijkant geplaatst zijn. Nummer 2 zit onder de cabine, redelijk bereikbaar. Ik zit nu te twijfelen of ik de luchtaansluiting opdeel met een T-stuk en aan beide kanten naar buiten breng. Zo kun je gemakkelijker aansluiten en hoef je aan de passagierskant niet helemaal om de wagen heen met de luchtslang. Het is echter ook extra werk, extra geld en extra kans op luchtlekkage. En hoe vaak gaan we dit echt gebruiken…? Hier gaan we nog even over nadenken.