Montage caravan

De caravan staat erop, dat heb ik gemeld. Ik heb het alleen niet gehad over hoe ik de caravan aan de brandweerauto heb bevestigd. Dat wil ik nog even met jullie delen.

Zoals bekend waren er 5 dwarsbalken op het hulpframe. De voorste dwarsbalk heb ik laten uitlijnen met de voorste balk van het caravan frame. Daar wil ik ook de watertank hebben, dus dat die geheel ondersteund is komt zeker goed uit. Toen de caravan erop stond heb ik ‘m eerst precies uitgelijnd, voor-achter en links-rechts. De caravan was iets te zwaar om dit met de hand te doen, maar met de heftruck gaat het niet precies genoeg. Daarom een krik genomen om zo millimeter voor millimeter de caravan recht te zetten:

Nadat het recht stond kon ik de verf van de dwarsbalken krabben op de juiste plekken en de montagebeugels hechten. Als montagebeugels heb ik dikwandige hoekprofielen gebruikt (van de brandweeropbouw). Hier heb ik (vooraf) 2 gaten ingeboord voor M10 bouten.

Aan de voorkant konden de montagebeugels erg ver naar buiten (extra stabiel!) en kunnen ze ook direct betere voor-achter krachten opvangen omdat de gedraaid staan. Hierdoor is er ook veel meer lasoppervlak, dat is gunstig dus! De andere montagebeugels staan gewoon haaks op de dwarsbalk.

Nadat alles gehecht was moest de caravan weer omhoog om alles af te kunnen lassen. Vooral de las aan de kant van het frame van de caravan is belangrijk, die pakt veel trekkrachten op. Na het lassen deze binnenste lassen glad geslepen zodat het frame van de caravan er niet op rust. En vervolgens hopen dat niets verbogen is door het lassen en het nog past. Dat was het geval!

Nu wéér de caravan omhoog, ditmaal om te conserveren. Eerst menie:

En vervolgens, aan de kant van de caravan, waar ik later dus niet meer bijkom, ook vast de zwarte eindlak:

Vervolgens de M10 bouten erin. Ik kon geen veerringen of borgmoeren vinden in M10 (waar ik bestelde) dus heb ik Loctite besteld (de blauwe, 243, medium sterkte).

Ik heb op de voorste-, achterste- & middelste draagbalk een montagesteun gemaakt die met bouten aan de het caravanframe gemonteerd is. De overige 2 draagbalken heb ik alleen een montagebeugel opgelast om zijdelingse krachten op te vangen. Deze zit niet met bouten aan het frame van de caravan vast.

In het filmpje heb ik nog tekst toegevoegd zodat het duidelijker is waar je naar kijkt. Hieronder nogmaals de video: