Meubelpanelen

Gezien bijna de hele laadbak nu geïsoleerd is en de meubelpanelen op maat gezaagd binnen zijn, kunnen we gaan bouwen. Vanaf nu denk (en hoop!) ik dat we snel kunnen bouwen. Zoals te zien op het plaatje van gister komt linksvoor in de laadbak de douche/WC combi. Volledig gemaakt uit meubelpanelen. Omdat dit gedeelte waterdicht moet zijn wil ik hierin niet schroeven. De meubelpanelen zullen dus met montagekit aan de latjes gelijmd worden. Wel gebruik ik meubelhoeken onderaan de plaat waar de douchebak komt (en dus uit het zicht). Het eerste begin:

In de hoek heb ik verf-roerstokjes gebruikt om een kier te creëren. Tussen de platen aan de voorkant heb ik dikker hout gebruikt, ook om een kier te creëren:

Ik wil namelijk een goede, waterdichte kitrand kunnen leggen, wat niet gaat als er bijna geen ruimte is om kit in te stoppen. Daarnaast had ik 141,5cm nodig voor deze ruimte en zijn de meubelpanelen 60 & 80cm. Ik moest er dus wat ruimte bij smokkelen. Precies gelukt! Onderaan de meubelhoeken om de panelen goed aan te drukken, aan de zijkanten met hout of meubelhoeken drukken. De lange schroeven tussen de platen in was niet zo’n goed idee:

Nét door de wand…

Vervolgens de zijwand die het toilet gedeelte afsluit monteren:

De ruimte zelf ziet er dan zo uit:

70cm breed en ruim 2 meter hoog. We hebben overwogen om het 60cm breed te maken maar dat is toch wel érg krap. Zeker als we een kleintje onder de douche willen zetten. Liever iets meer ruimte dus. De hoogte is prachtig, uiteraard komt er nog wel een douchebak in (van totaal ongeveer 15 cm denk ik) maar dan nog blijft er voldoende ruimte over. Als er nog genoeg ruimte over is wil ik ook nog een plafond maken in de douche/WC ruimte, voornamelijk voor de steun van de panelen.

Het werkt wel snel met de meubelpanelen, zeker als je het versneld afspeelt:

Los van bouwen zijn we ook nog steeds bezig met onderdelen selecteren. Bijvoorbeeld de watertank. Ik wil graag veel water mee. Het laadvermogen van de brandweerauto staat dit toe en omdat we met drie kleintje ook off grid willen staan lijkt me dat niet onhandig. De enige plek waar dit kan (praktisch gezien) is onder het stapelbed van de kinderen. Hoe hoger dus de watertank hoe minder ruimte voor de kinderen om te slapen. Ik ben een aantal opties tegengekomen:

Er zijn nog véél meer mogelijkheden, maar óf die zijn onbetaalbaar (>€500,-) óf ze zijn zo hoog dat er helemaal geen ruimte overblijft om te slapen. Na nog eens goed te meten, ook de bedden en matrassen, blijkt dat er 45cm tussen de bedden ruimte is om te kunnen slapen. Dat vind ik wel echt te weinig. Daarom een andere oplossing. Ik kwam namelijk een flexibele watertank 150L* tegen op internet.

* Over bovenstaande link; Dit is een affiliate-link, wat betekend dat wij, na aankoop van het product via de link, een provisie krijgen. Als je geïnteresseerd bent in het product koop het dan via de link en help ons het avontuur voort te zetten! Voortaan zal ik bij een link een * zetten als het om een affiliate-link gaat.

Een nette prijs (€85,-) en gemakkelijk in te bouwen. Ze zijn er overigens ook in andere afmetingen: 50 liter*, 100 liter*, 120 liter* (boegmodel) & 200 liter*. Ik wilde ‘m wel graag testen voordat ik ‘m inbouw dus besteld en getest:

Netjes! Het ding wordt wel echt hoog nog, bijna rond. Hoe hoog is belangrijk; 35cm om precies te zijn. Dat scheelt dus 30cm met de harde blauwe watertank, 10cm per bed. Prima, deze gaat het worden! Maar eerst verder bouwen voordat we over watertanks installeren kunnen ga nadenken.

4 thoughts on “Meubelpanelen”

  1. Dat had ik niet aangedurfd met zo’n waterzak in de woonunit. Die gaat natuurlijk gegarandeerd een keertje doorschuren door het bewegen, waarna er 100 liter water over je vloer stroomt.

    1. 150 liter zelfs! Dat risico is inderdaad aanwezig. Deze reis ben ik niet bang dat die zal scheuren, een half jaar zal een nieuwe tank het toch wel houden. Ik kan altijd nog een vaste tank laten maken (maatwerk) na deze reis.

    1. Dit heb ik inderdaad overwogen. Indien ik echter later nog met de brandweerauto naar koudere gebieden wil is het fijn als de watertank in de unit zit. Kans op bevriezen daalt daarmee aanzienlijk! Verder vind ik het een fijn idee als anderen geen toegang hebben tot de tank én heb ik andere plannen met de ruimte buiten de unit.

Comments are closed.