Keukenraam

Bijna dagelijk word ik door mensen aangesproken als ik aan het klussen ben aan de brandweerauto. Het is schijnbaar een interessant object wat vragen opwekt. In eerste instantie werd er vaak gevraagd of het een camper zou worden, maar dat is ondertussen wel duidelijk. Wel krijg ik heel vaak de vraag: “komen er ook nog ramen in”? Ja, uiteraard komen er ramen in. De ramen van de caravan gaan hergebruikt worden. Het is een klus waar ik niet naar uitkijk, maar waar ik toch aan begonnen ben. Samen met Anne de camper in om te zien waar ze het beste kunnen. De eerste in ieder geval bij de keuken, voor het koken. In het midden qua hoogte en qua breedte lijkt ons mooi, tijd om te beginnen:

Alles afgetekend, inclusief de bochten. Aan de binnenkant, want aan de buitenkant zit toch niets in de weg en zo weet ik zeker dat ik op de goede plek zit. Wel jammer, ik ben vergeten de raam gaten op te meten van de caravan, ik heb dus geen idee hoe groot het gat moet zijn. Ik heb dus het rubber opgemeten en zo een beetje gegokt. Eerst wat te klein natuurlijk, vergroten kan altijd nog. Vervolgens met de decoupeerzaag een begin maken:

Helaas gaat er wel eens iets fout, in het houten balkje achter de binnenplaat zat een schroef precies in de zaagsnede. Daarom mijn zaagje gesloopt.

Maakt niet uit, weg zagen met een nieuw zaagje lekker verder totdat we helemaal rond zijn:

In de bochten heeft de decoupeerzaag altijd de neiging zijn zaagje naar binnen of naar buiten te laten verlopen, dat zie je ook terug in het zaagbeeld. Nu tijd om het gat te aanschouwen:

Netjes! Snel even passen, maar het gat is veel te klein. Uiteindelijk het hele gat ongeveer nogmaals gezaagd om de goede maat te krijgen, maar toch in het midden van de ruimte te blijven. Hierna het rubber erin gezet met zwarte rubber kit voor daktoepassingen en vastgeniet. Dan het raam in de bevestigingrails, goed uitlijnen en met 2 schroefjes vastzetten om te proberen:

De binnenkant:

We hebben een keukenraam! Helaas zijn alle bevestigingen (raamuitzetters, beugels om de ramen binnenin mee vast te trekken, etc.) van de ramen verloren gegaan. Die kan ik nergens meer vinden. Hier zullen dus nieuwe voor moeten komen… We hebben nu wél een raam in de camper, begint er steeds beter uit te zien!

1 thought on “Keukenraam”

Comments are closed.