Keuken

Gisteren geen post? Nee, gister hadden we een regeldag. Mensen met kinderen zullen denken; “regeldag? Zo’n dag waarbij een kind zich niet kan gedragen omdat het weer een mentale of fysieke ontwikkeling heeft doorgemaakt? Nee, niet zo’n regeldag. Al voelt het soms wel zo! Een regeldag waarbij vanalles geregeld moet worden. Want laten we wel wezen, over ongeveer een maand gaan we weg!

De makelaar is ingeschakeld, alles is voorbereid en vandaag gaat ons huis officieel de verhuur in. Huurperiode; van 15 augustus tot 31 december. Daarvoor moet dus het huis netjes zijn (er liggen nog wat kleine klusjes), opgeruimd, smetteloos schoon én alle kasten moeten leeg. Om dat te kunnen realiseren hebben we eerst de garage en zolder eens goed opgeruimd. En met opruimen bedoelen we héél veel naar de kringloop, stort of op internet. Ook veel weggooien hoort erbij. Alleen al 4 zakken plastic, 10 verhuisdozen kringloop en een aanhanger vol voor stort hebben we gister uitgezocht.

Er komt echter nog veel meer bij kijken. We willen de komende huurders ook ontzorgen. Dus wanneer kwam die schoonsteenveger ook alweer? Oh ja, die maar even eerder laten komen. En moest de cv ketel geen onderhoud eind van dit jaar? Ook maar even in juli laten doen dan. Maar ook dingen als de auto van Anne, die in Oktober z’n APK heeft. Ook dit, samen met onderhoud, moet nog “even” voor de reis. We zijn nu dus héél druk met héél veel verschillende zaken. Onder andere, niet te vergeten, het bouwen van een expeditievoertuig:

Het slaapgedeelte is nu bijna klaar, op één lattenbodem na. Even snel op internet gekeken, voor €7,50 wordt er al een tweedehands Ikea lattenbodem aangeboden. Maar wat zagen wij bij de Ikea zelf?

Een nieuwe lattenbodem voor €10,-. Die natuurlijk direct ingeladen (en opgenomen in het kostenoverzicht bij de peuterbedden). Verder wil ik graag een keuken hebben voordat we weggaan. Ik heb het keukenblad, de gecombineerde wasbak/kookplaat, van de caravan bewaard. 105cm bij 45cm. Die moet erin, maar er moet een kastje onder. Na veel wikken en wegen besloten één van onze oude keukenkastjes, die nu in de garage stonden, hiervoor te gebruiken. Uiteraard wordt de keuken aan alle kanten afgewerkt met witte meubelpanelen om er een mooi geheel van te maken.

Eerst even passen of alles goed uitkomt, dat doet het. En je ziet inderdaad een koelkast staan. We hebben lang nagedacht over welke koelkast we moeten plaatsen. Dometic heeft prachtige koelkasten, op 230/24 & 12 volt. Als inbouw, onderbouw of box. Alles is mogelijk. Maar alles is ook dúúr! Niet allen Dometic, ook andere merken zijn érg duur. Een compressorkoelkast, zoals je thuis ook hebt heeft natuurlijk de voorkeur, vanwege het grote koelvermogen. Maar dit is echt te duur (denk aan €500.- tot 750,-). Dus hebben we besloten onze kleine campingkoelkast in te bouwen. Slechts 43 liter, maar we willen onderweg toch minder vlees en zuivel gaan eten. Eens zien hoe dit bevalt. De koelbox op 12V (en 230V) gaan overigens ook mee voor in de cabine van de brandweerauto. Die kan ook altijd nog ingezet worden. De koelkast gaat eigenlijk ook op 230 volt, niet handig vanwege een omvormer die altijd stroom verbruikt (ongeveer 10% van het omgevormde vermogen). Maar de hardware van deze koelkast (koelelement en ventilatoren) draait op 12volt. We gaan de ingebouwde omvormer er dus tussenuit halen en ‘m direct op 12 volt laten draaien. Dan gebruikt die, bij 32°C 55W bij constant draaien. Dat is iets over de 1,5kWh per dag. Dat moeten we met zonnepanelen kunnen bijladen.

Bovenop het keukenkastje moet een “frame” komen voor het keukenblad. Na wat zagen, boren en schroeven ziet de keuken er nu zo uit:

Op de platen links en rechts na alle gemaakt met restmateriaal van de andere meubelpanelen. Ik ben érg tevreden! Het keukenkastje en de koelkast “zweven” dus de ruimte eronder kan nog gebruikt worden om een lade in te maken, net als boven de koelkast. Dat is de bedoeling ook maar doen we later. Rechts naast de keuken zie je nu de “techniekruimte”. Hier komt de geiser, waterpomp, doorvoer naar buiten, etc.

We hebben overigens besloten, vanwege tijdsdruk, dat we het expeditievoertuig niet helemaal afmaken voordat we op reis gaan. Dat is qua tijd simpelweg niet haalbaar. We willen kunnen slapen, zitten, koken en een werkende koelkast hebben. Verder kunnen we eerst “kamperen” en zullen we onderweg verder bouwen. Houden we meteen mooie inhoud voor deze website!

2 thoughts on “Keuken”

  1. Ze zijn duur maar een compressor koelbox is echt het geld waard. Ik heb zelf een Mestic en die kosten tussen de 400-500€. Dat staat gelijk aan benzine voor 900km rijden.
    Een absorptie koelbox vreet stroom en kan het niet bijhouden als het 40 of 50 graden is in de camper wat vaak genoeg voorkomt.

    1. Je hebt waarschijnlijk gelijk. Dit is een gok, we gaan zien hoe het uitpakt. We kunnen altijd, desnoods tijdens de reis, nog op zoek naar een andere koelkast. Het stroom vreten valt wel mee trouwens, 55w. Totaal dus iets meer dan 1,5kWh/dag. Een compressorkoelkast gebruikt ongeveer hetzelfde.

Comments are closed.