Kastjes klaar

De laatste hand aan de kastjes om er een mooie U-vorm van te maken. De kastjes aan de zijkanten vormen nu een goede basis, samen met de plank die de achterkant afsluit. Eerst het kastje kant en klaar ophangen:

Vervolgens moet ik niet alleen de ruimte tussen de kastjes netjes opvullen, maar wil ik ook graag dat de kastjes aan de zijkant verbonden zijn met het kastje in het midden. Zo kan alles een stevig geheel worden. Kleine meubelhoeken gaan hiervoor niet werken, ik heb iets groters nodig. Gelukkig heb ik nog voldoende traanplaat liggen van de brandweerwagenopbouw. Deze op maat geslepen, gaten geboord en een mooie steun van gemaakt:

Nou ja, mooie steun… Eigenlijk een lelijke steun, maar deze is straks toch niet meer te zien. De ruimte tussen het kastje en de steun was zo klein dat ik er met de schroeftol niet tussen kon. Alle schroeven er dus met de hand in moeten draaien… Maar, zo vast als een huis. Na héél veel pielen met de juiste afmetingen van de plankjes die ertussen komen konden deze ook vastgezet worden:

Achteraf gezien was het mooier geweest als het voorste plankje helemaal doorgelopen was naar beneden en de scheiding aan de onderkant zat; al doende leert men. Verder een redelijk resultaat. Deze meubelpanelen netjes zagen (of frezen) met een strakke zaagsnede valt niet mee! Ook dit plankje vastzetten was een drama. Ik moet half in het zijkastje hangen, vervolgens om de traanplaat heen om daarachter, om de hoek, nog 4 schroefjes vast te zetten. Uiteindelijk wel gelukt en het zit zo vast als een huis! De andere kant op dezelfde manier gedaan:

Ja, prima! Nu was het tijd voor de afwerking, de kastjes boven de keuken waar nog ruimte tussen zat. Dit moet nog opgevuld worden met meubelpanelen. Eerst de stukjes afmeten en zagen/frezen:

En vervolgens netjes in de ruimte plaatsen en vastzetten. Ik zet hiermee niet alleen deze plaatjes vast, maar ook de kastjes aan de zijwand.

De spreekwoordelijke kerst op de taart zo, ik ben heel tevreden! Nu de laatste, tussen de kastjes in, nog:

Ook netjes! Fijn ook dat de kleur van de Ikea meubels en de meubelpanelen exact gelijk is! Het geheel ziet er nu als volgt uit:

Ik ben enorm tevreden, het was een goed idee van Anne om Ikea kastjes te gebruiken. Ondanks dat het er niet 100% strak inzit (hier en daar een kiertje en naadje) is het een net en praktisch geheel geworden!

Meerdere keren heb ik het al gehad over banden op kunnen pompen met de compressor van de brandweerauto. De test bleek echter weinig succesvol. Als noodoptie prima, maar niet als hoofdoptie. Ik wil toch graag, als ik vastzit, mijn bandenspanning kunnen verlagen, én daarna weer op niveau brengen. Ook heb ik het al eens gehad over een externe compressor als back-up voor de compressor van de brandweerauto. Hier zijn we nu uit, we hebben het volgende besteld:

En zo kunnen we de banden nu ook met deze compressor oppompen:

De compressor vraagt 1100W, dit moet ook nog kunnen met de omvormer en huishoudaccu’s. Verder heeft die 160 liter per minuut en maximaal 8 bar. Tijdens de test bleek dat die echter maar nét boven de 7 bar komt. Nu we deze compressor hebben zie ik nog een mogelijkheid. Het luchtsysteem van de brandweerauto is namelijk niet helemaal luchtdicht meer (logisch, na ruim 40 jaar). Elke morgen is de luchtdruk daarmee weg en moet ik eerst “lucht draaien” (de motor laten draaien totdat de compressor genoeg luchtdruk in het systeem heeft gepompt) voordat ik weg kan rijden. Maar jullie kennen vast deze foto nog wel:

Met koude motor wil de brandweerauto nogal roken. En dat ruik je ook érg goed kan ik zeggen. Veel vakantiegangers, die op een camping of camperplek staan zullen het niet erg waarderen als ik zo 2-3 minuten lucht moet draaien. Met de compressor kan ik het luchtsysteem nu eerst op druk brengen, starten en direct wegrijden. Scheelt weer ergernis voor anderen!