Huishoudaccu’s

Stroom; thuis zo vanzelfsprekend. Stekker in het stopcontact en klaar. Maar in een camper is dat anders. Je hebt maar (heel) gelimiteerde stroom tot je beschikking en moet daarom goed nadenken hoe je de beschikbare stroom gebruikt. Laten we beginnen bij de stroombron. Eerder heb ik al een stuk geschreven over accu’s. Er is toen met diverse leveranciers gesproken betreft capaciteit en prijs. Het originele doel van 5kWh bleek erg duur te worden. Na goed overleg met Anne is besloten om voor minder capaciteit te gaan. We kunnen immers met de brandweerauto laden, we kunnen gaan laden met zonnepanelen én met 230 volt. Omdat we een aggregaat hebben kunnen we altijd en overal zelf laden (afhankelijk van de omstandigheden, op een camping kun je niet 5 uur een aggregaat laten draaien).

Daarnaast gebruiken we ook niet veel stroom. De grote stroom verbruikers, koelen (airco, maar die hebben we niet), verwarmen (van de ruimte doen we met de diesel heater) en het verwarmen van water (doen we op LPG) is allemaal niet van toepassing bij ons. Het gaat dus om de koelkast, een aantal lampjes, de ventilator van het toilet enzovoort. Het stroomverbruik zal daarmee niet heel hoog liggen.

Dus hebben we accu’s gekocht. En wel de volgende:

Voor de nerds onder ons het datablad van deze accu:

En nu moeten deze accu’s in de laadbak. Maar wat zijn die zwaar! Eerst maar eens van de garage bij de brandweerauto krijgen. Daar gebruiken we de kruiwagen maar voor:

Vervolgens met veel moeite in de laadbak getild, met hun 52kg per stuk! Nu staan ze, naast de keuken, onder de bank. Dit zijn gesloten accu’s, die niet “dampen” tijdens het opladen of gebruiken, dus veilig in gebruik in een ruimte waar geleefd wordt. Je zou de accu’s zelfs op de zijkant of op de kop mogen monteren. Dat is bij ons niet nodig. Ze moeten bij ons wél goed vast staan! Rondom zijn dus latjes gebruikt waardoor de accu’s niet meer kunnen schuiven. Voor de zekerheid nog een spanband over de accu’s heen en het zit zo vast als een huis! De kosten van deze accu’s zijn opgenomen in het kostenoverzicht.

Hoe gaat de reis verder? Prima! We hebben nog steeds veel bekijks, elke dag komen er mensen praten, worden er duimen opgestoken en blijven vooral heel veel mensen stil staan om even te kijken wat er nu voorbijkomt. Het is nog steeds wel wennen om met de brandweerauto te rijden. Je moet overal op letten en kunt de navigatie niet altijd vertrouwen. En elke dag hebben we van die “oeps” momentjes. Zoals hier, op een overvol parkeerterrein bij een winkel waar geen plaats meer was. Eindelijk een plekje gevonden, zie je aan de andere kant dit staan:

We zagen geen andere optie dus hebben ‘m laten staan maar werden binnen een paar minuten omgeroepen in de winkel om ‘m weg te halen. Dát is dan weer een nadeel van een opvallend voertuig.

Als afsluiter van vandaag een foto vanaf een betonnen uitkijktoren. Halverwege de toren zaten “ramen” om naar buiten te kijken waar het meest idyllische plaatje geschoten kon worden!

2 thoughts on “Huishoudaccu’s”

Leave a Comment

Your email address will not be published.