Handhaving

Het gaat lekker met het project! De cabine bijna klaar, de offroad wielen zitten eronder, we zijn druk aan het hulpframe bezig, we bevinden ons in positieve sferen! Maar dat is ook vaak het moment waarop je weer even met je beide benen op de grond gezet wordt. Dat gebeurde mij ook, toen ik lekker de offroadwielen aan het wisselen was.

Zoals jullie weten staat de brandweerauto gewoon op een algemene parkeerplaats bij een speeltuintje vlak bij mijn huis, zoals op veel foto’s te zien:

Terwijl ik de wielen aan het wisselen ben komt er een auto van de gemeente handhaving voorbijgereden.

Die spreken mij natuurlijk aan; “Goedendag, ik neem dat dit uw voertuig is?”. “Jazeker” (alsof ik wielen wissel van een onbekende auto). Het kwam erop neer, dat de brandweerauto hier niet mag staan. Waarom? Omdat die hoger is dan 2,40meter en als bedrijfsauto op kenteken staat. Dit parkeerplaatsje zit in een uithoek aan de rand van het dorp, dus ze moeten getipt zijn. Dat vertelden ze dan ook, ze hebben klachten gekregen, daarom zijn we komen kijken.

Dus wanneer de brandweerauto weg zou zijn wilden ze weten. Ik aangegeven dat stalling overal een probleem is en dat er iets geregeld moet worden. “Morgen is die niet weg” was mijn antwoord. Ik heb 2 weken gekregen om iets anders te vinden.

Aan de ene kant snap ik het best. Ten eerste, regels zijn regels (al moet het niet gaan om de regel maar om het doel waarvoor de regel is). Ten tweede kan ik mij voorstellen dat mensen het een minder fraai gezicht vinden. In de weg staat die niet want er zijn altijd parkeerplaatsen leeg. Ik ben echter ook wel iemand die probeert om, legaal, zijn zin te krijgen. Ik zat dus te denken, als ik ‘m nou snel gekeurd krijg als camper, dán wordt het een personenauto (zie deze post). Maar mag een personenauto (als camper geregistreerd) wel op de parkeerplaats staan? Ik heb even de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente erbij gepakt. Daarin staat:

 1. De brandweerauto is hoger dan 2,4 en langer dan 6,0 meter. Ik mag niet parkeren waar het “schadelijk kan zijn voor het uiterlijk aanzien van de gemeente”. Als een ambtenaar dat vindt (en dat zal best) trek je hier dus aan het kortste eind.
 2. Zelfde verhaal alleen met “verdeling van beschikbare parkeerruimte”. Ik vind dat het best kan, maar je bent overgeleverd aan de mening van een ambtenaar.
 3. Dat is mooi, maar slechts 3 dagen.

Specifiek over kampeerauto’s staat het volgende:

Komt dus op hetzelfde neer, niet langer dan 3 dagen en afhankelijk van de mening van de ambtenaar. En elke dag de camper een parkeerplaatsje opschuiven? Het is welliswaar niet erg netjes, maar als het legaal is zou dat een optie kunnen zijn. Maar nee, ik ben natuurlijk niet de eerste die daarover nadenk. Op internet vindt je het volgende (link):

En inderdaad zo staat het in de Algemene Plaatselijke Verordening van mijn gemeente ook. Ik trek dus aan het kortste eind. Goed, dan maar een oplossing zoeken in plaats van te strijden. In mijn ogen heb ik 2 opties:

 1. Ik zoek een openbare parkeerplaats waar ik wél mag parkeren. Aan de andere kant van het dorp is bijvoorbeeld een speciale parkeerplaats voor vrachtauto’s.
 1. Ik zoek een stalling waar ik ook kan sleutelen. Daar moet ik dan dus stroom hebben, ruimte, een goede ondergrond hebben en herrie mogen maken. Gezien de afmetingen van de brandweerauto gaat dit lastig worden. Ook zit ik er niet op te wachten nog meer geld uit te moeten geven (stalling is niet gratis).

Optie 2 valt dus af. Dan is voor optie 1 nog de vraag; gaan we klussen op de parkeerplaats of rijden we de brandweerauto elke dag naar de parkeerplaats bij huis? Het hangt er een beetje vanaf wat ik moet doen, maar het zal waarschijnlijk op het laatste neerkomen. Dit gaat me in ieder geval heel veel extra onnodige tijd kosten. In plaats van snoeren uitrollen en aan het werk moet ik nu eerst met de auto of fiets naar de brandweerauto, deze starten, lucht laten draaien en naar onze eigen parkeerplaats rijden. Dan nog al het gereedschap pakken (ik kan op de vrachtwagen parkeerplaats zeker geen gereedschap in de brandweerauto laten liggen) en een uur later kan ik alles in omgekeerde volgorde doen…

Ik gaf bij de handhaving overigens nog aan dat dit niet fijn is, hier heb ik immers stroom dus hier wil ik graag sleutelen. Daarop kwam meteen de reactie; “maar u mag hier helemaal niet sleutelen meneer”. Natuurlijk, dat gesprek is ook beëindigd. Nog een bijkomend nadeel van elke dag moeten rijden, de brandweerauto móet nu dus ook na elke klus weer rijdbaar zijn.

Ik ben er zeker niet blij mee maar zit ook niet te wachten op meer gezeur. We gaan wel zien hoe het loopt. De komende twee weken gaan we in ieder geval vol aan de bak om zo veel mogelijk klaar te krijgen!

1 thought on “Handhaving”

 1. Arie Berkeveld

  Beter een goede buur dan een verre vriend. Gadver wat zitten er weer lekkere zeikers tussen in de buurt. Altijd wel iemand te vinden die achter de gordijnen ligt te loeren of je alles volgens het boekje doet.
  Als je dat apparaat nu alle dagen bij iemand voor zijn raam parkeert is het een ander verhaal. Je zet hem in een hoek waar niemand er last van heeft en je pikt geen schaarse parkeerruimte in.

  Ik zeg altijd: leven en laten leven.

  Hopelijk vind je een voor jullie handige oplossing.

Comments are closed.