Gastank

Nu we een geiser hebben en een kookplaat op gas in de keuken, is het wel handig als we ook een gasvoorziening hebben. Hier ben ik al een tijdje mee bezig, we hebben zelfs al 3 LPG-tanks gekocht. Op één van de forums waar ik actief ben kreeg ik echter een duidelijk advies deze tanks niet te gebruiken. Dit zijn namelijk tanks die voor auto’s zijn, die gebruiken vloeibaar LPG. Vloeibaar LPG schijnt gevaarlijk te zijn voor het koken en onbruikbaar voor de geiser, ik heb LPG nodig in gasvorm. Deze tanks zijn dus weer verkocht en uit het kostenoverzicht gehaald.

Wij hebben dus een gasdamptank nodig. Daarvan heb je dan weer 2 verschillende soorten; vaste liggende damptanks of staande damptanks. De liggende zijn mooi weg te werken maar erg duur (rond de €400,-). Dus heb ik gekozen voor een staande fles. Hier hangen wel wat regels aan, zo mag deze volgens dit artikel van de NKC niet eens zelf gevuld worden bij een tankstation in Nederland… In het buitenland mag dit vaak wel. Ik ben deze tank tegen gekomen:

Ziet er goed, uit, met LPG vulaansluiting erbij! Ook direct maar een vulset gekocht voor Europa met alle mogelijke adapters voor €27,95. Kosten zijn weer opgenomen in het kostenoverzicht. Nu een kwestie van inbouwen. We hebben al een plekje in gedachten, naast één van de opbergkisten die op de treeplank komt. Dus eerst de tijdelijke zijafscherming er weer af:

De bak waar de slangen in hebben gelegen eraf. Dat is alleen niet genoeg, want de tank en de opbergkist naast elkaar zijn 2 cm te breed… Dus de achterste plaat, naar het achterwiel toe, moet er ook af:

Nadat ik deze eraf heb gehaald bedenk ik me: de LPG tank moet aan de andere kant komen, aan deze kant zouden we de vuil watertank doen… Dus deze kant weer opgebouwd en de andere kant ook gedaan:

Dan de LPG tank:

Op de treeplank:

Dit is waar die moet komen. Ruimte genoeg naar het achterwiel toe. Dus de afschermplaat moet aangepast worden. Dat valt niet mee met dik aluminium, maar is toch soort van gelukt:

De plaat 2x ingeslepen en netjes omgezet. Maar ja, het is aluminium, dus uiteindelijk alsnog ingescheurd:

Wel sterk genoeg om zo te blijven. Dan twee beugels maken om de tank aan de onderkant naar de plaat te kunnen trekken.

En uiteindelijk geen foto meer gemaakt van het eindresultaat… Maar hij staat erop. Gasdrukregelaar en andere gas spullen (verlopen en dergelijke) zijn besteld, kunnen we binnenkort gaan installeren.

2 thoughts on “Gastank”

 1. Koop je een simpele gasdrukregelaar dan mag je geen gebruikers aan hebben staan tijdens het rijden, koop je er eentje met een beveiliging, wel fors duurder, dan mag je ook tijdens het rijden gebruikers aan hebben staan. Zou de vlam doven dan wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. Afgezien van het feit dat het niet mag, je wil met gas geen enkel risico nemen. Zelf gebruik ik deze: https://www.truma.com/nl/nl/producten/truma-gasvoorziening/truma-monocontrol-cs
  Niet goedkoop vergeleken bij een simpele van een paar tientjes maar je bent dan wel veilig bezig, verdiep je er gelijk even in of je een gasslang mag gebruiken dan wel een metalen verbinding verplicht is. Is de installatie niet 100% en er gebeurt iets vergeef je het jezelf nooit meer maar je bent ook niet verzekert. Verder een heel goed besluit om LPG te gebruiken.
  Als je deze app op je telefoon zet, te vinden in de playstore, vind je altijd de dichtbijzijnde LPGstations, hebben we in diverse landen al veel plezier van gehad.
  Met stilstaand de koelkast op LPG hebben we vrijwel nooit meer stroom van de paal nodig.

 2. Hou er wel rekening mee dat LPG alleen mag worden gebruikt voor tractie. Bij een eventuele controle zit jij fout maar de pompbediende nog veel meer, hij kan een echt enorme boete verwachten.
  Gelukkig heb je een buitenaansluiting maar zorg dat de fles volledig buiten zicht blijft want iedereen kan wel op z’n klompen aanvoelen dat die zware auto nooit genoeg zal hebben aan zo’n flesje gas.
  Zo kan hij nog altijd beweren dat hij dacht dat die brandweerwagen op benzine rijd en dus ook op LPG kan rijden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.