Dakramen

Onze laadbak heeft één deur en één keukenraam. Dat is natuurlijk niet heel veel licht voor in een camper. We willen dus graag dakramen hebben. Enerzijds voor wat licht, anderzijds ook om te kunnen luchten. Warme lucht stijgt immers op, dus dat wil je er aan de bovenkant uitlaten. Met z’n vijven in n kleine ruimte wil wel condenseren ook. Dit ook de veiligste manier van luchten, inbraak- en regenproof. Wat voor dakraam had ik dan in gedachten? Dat maakt me niet zoveel uit. Wat ik wél belangrijk vind is een hor én een verduistering ingebouwd. Daar hebben we dus op gezocht bij Obelink, DewitSchijndel, etc. We hebben ‘t volgende gevonden:

Voordeel aan deze dakluiken is dat je geen zwengel hebt waar je eindeloos aan moet draaien en dat je ‘m alle kanten open kan zetten. Je kunt ‘m dus altijd “in de wind” of juist “in de luwte” open zetten. Daarnaast zijn ze betaalbaar en hebben ze een ingebouwd muskietennet én verduisteringsgordijn. Nog een voordeel; door de constructie van het luik zelf is er permanente beluchting. In hele koude omstandigheden kan dit overigens ook als nadeel werken. Nadelen zijn er ook, dit dakluik kan niet helemaal opgeklapt worden, alles voelt wel héél erg goedkoop plastic aan en de binnenkant is er alleen in creme, niet in wit.

We hebben er 2 besteld, kosten natuurlijk in het kostenoverzicht. Nu inbouwen die handel! Waar? We willen er één in de badkamer/wc voor duidelijke redenen. Vervolgens ook één boven ons bed/de zithoek. Beginnen maar! Aftekenen:

De cirkelzaag erin:

Hoekjes eruit zagen met een decoupeerzaag en we hebben een gat in het dak!

Daarin kan dan het dakraam van bovenaf ingeschoven worden, eerst even passen:

Past precies! Er weer uithalen om af te dichten met Polymax, weer terugplaatsen en afwerken met de binnenkant:

Van boven ziet dat er dan zo uit (als die open staat):

Uiteraard nog een randje kit om de buitenrand:

Wil dat dan nog een beetje verduisteren met de volle zon erop? Ja hoor! Niet 100% natuurlijk, maar beter dan een slap hangend gordijntje:

Nadat ze er beide inzitten ziet dat er op het dak zo uit:

Het enige wat nog moet is een beschermrandje, een soort schans, voor de dakramen. Ook als het dakraam dicht is zit er namelijk een ruimte tussen het dak en het luik. Als hier takken tussen komen kunnen die veel schade aanrichten.

Daarnaast nog een kleine update. We hebben het al eens gehad over wassen en drogen onderweg. Onze campingwasmachine gaat in ieder geval mee. Die werkt dan wel op 230 volt, maar vraagt maar 130 Watt. In een half uur heeft die gewassen en gespoeld. Ik denk dat de inschakelduur ongeveer 25% is. Dus, 130 Watt is 0.56kW/h bij een vol uur draaien. Hij draait maar een half uur, dus 0.28kW/h. Inschakelduur 20% maakt 0.056kW/h. Dat kunnen we wel hebben met onze accu’s. Dan is de was dus schoon, maar nog niet droog. Ik wilde graag een wasmangel en die heb ik, na lang zoeken op marktplaats, gevonden!

Een oud beestje, enorm zwaar (10Kg!) en oer degelijk voor €25,-. Niet de mooiste maar het gaat ook om het functionele. Die moet nog ergens een goed plekje krijgen, dat gaan we op reis uitproberen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.