Bestreken baan

Ja dat moeilijke woord weer. In deze post al eens uitgelegd, het gaat om de afmetingen van het voertuig wat in een bepaalde cirkel moet kunnen draaien zonder erbuiten te komen. Deze cirkel:

Een oud collega van mij heeft er eens een berekening op losgelaten waaruit blijkt dat het zou moeten kunnen (bedankt!). Desondanks wilde ik het toch ook zelf nog even proberen. Gewoon houtje-touwtje (letterlijk!). Wat heb je daarvoor nodig? Een leeg parkeerterrein:

Een bolletje gekleurde wol:

Een zwaar stuk interieur van de brandweerwagen:

En krijt in een spuitbus. Speciaal voor dit doel besteld (€17,41, kosten in het kostenoverzicht) want we gaan geen verf op de grond spuiten. Slecht voor het milieu maar vooral veel gezeur als de politie komt buurten.

Wat is dan het idee? Het zware stuk met de paal eraan is het middelpunt, het touw, uitgemeten, is de passer en met de spuitbus kan ik precies een cirkel “tekenen” op het wegdek. Dat maar eens proberen dan:

Dat werkt super! Dan ook de binnenste cirkel en de rechte lijn voor de uitzwaai:

Helemaal niet gek! Nu de brandweerauto even voorbereiden om de test wat makkelijker “uit te kunnen lezen”. Stokje aan de voorkant:

Stokje, op de juiste lengte & breedte aan de achterkant:

En dan de baan maar inrijden. Eerst de uitzwaai testen. Na de brandweerwagen strak tegen de rechte lijn gezet te hebben moest de voorste stok (punt van voertuig voor) de buitenste cirkel gaan volgen:

De uitzwaai achter mag maximaal 80cm zijn, de “stok” achter mag dus maximaal 80cm van de rechte lijn afkomen:

Ik heb niet gemeten, maar dát is geen 80cm! We zitten zeker veilig! De uitzwaai is dus dik in orde, nu de rest van de test. Ik moet met de brandweerauto een heel rondje kunnen rijden (of eigenlijk eindeloos veel rondjes denk ik) terwijl de voorste “stok” de buitenste cirkel blijft volgen en de achteras niet over de binnenste cirkel komt. Rijden dus. En wat valt dan op? Hoe ver ik ook naar rechts stuur, ik rij de cirkel uit!

De stuuruitslag is te klein om in de cirkel te blijven. Hoe kan dat nou? De brandweerauto heeft maar een wielbasis van 372cm, wat érg kort is voor een vrachtauto. En hij heeft ooit een goedkeuring gekregen… En achter dan?

Ook al er overheen?! Dat kán toch niet. Wacht, hier klopt iets niet. Toen eens goed gekeken en wat nagedacht. En ineens zag ik het; op het plaatje hebben ze het over een radius van 12,5 meter, geen diameter! Mijn cirkels waren dus veel te klein! Gelukkig had ik nog genoeg krijt over, opnieuw beginnen!

Dát lijkt er meer op! Het gaat nu om de buitenste cirkel en de 2e van binnen. De rechte lijn voor de uitzwaai heb ik niet meer gedaan, dit is overbodig. Met de scherpere draai van de kleine cirkel was het al goed, dan zal het nu zeker goed zijn. En nu opnieuw testen in de juiste cirkels:

Prachtig! Eindeloos rondjes rijden is geen probleem, alles blijft netjes binnen de lijntjes. Het kost even wat tijd maar dít geeft voldoening. Ik kan lekker verder met bouwen zonder me hierover nog zorgen te maken!

2 thoughts on “Bestreken baan”

Comments are closed.